Gå til otlauridsen.dk

Idræt og sundhed bør hænge sammen

Sundere mad i idrætslivet - hvorfor?

Mad er kilde til nydelse, glæde og velvære og forsyner kroppen med næringsstoffer og energi. Derfor er det også vigtigt, at vi spiser sundt.

Der er flere gode grunde til at servere sundere mad for dine kunder:

Modvirker sygdomme:

  • Hjerte/kar
  • Kræft
  • Type 2 diabetes
  • Forhøjet blodtryk

Øget folkesundhed
Sund kost supplerer god motion
Kroppen evne til at præstere:

  • Hjerne
  • Muskler og hjerte
  • Indlæring
  • Koncentrationsevnen forbedres

Gode vaner tidligt i livet
Livsglæde og kvalitet
Hensyn til miljøet

Samtidig giver den sunde kost mulighed for mersalg i din café!

Det er vigtigt, at der er fokus på sundhed, der hvor især børn og unge færdes. Derfor skal brugere af idrætshaller og klubhuse også have mulighed for at købe sund mad.

"At udvikle sunde kostvaner allerede i barndommen er afgørende for at forebygge helbredsproblemer og alvorlige sygdomme både tidligt og senere i livet.”
(Kræftens Bekæmpelse, 2005).

Citatet her understreger vigtigheden af den kost, vi indtager. Børn og unges ophold i landets idrætshaller er en del af deres hverdagsliv, og det antages, at disse rammer kan være med til at påvirke børn og unges valg og fravalg af mad i dagligdagen.

Den madkultur, der eksisterer i idrætshallerne, har stor betydning for børn og unge, fordi de gennem valg af madvarer skaber en identitet og adskiller sig fra andre. Børn og unge opholder sig i cafeteriet sammen med deres jævnaldrene, og der er tydelige vaner at se i forhold til alder og køn, og hvad der købes i cafeteriet. Gennem madkulturen kan børn og unge distancere sig fra det at være derhjemme. Maden giver udtryk for, at man opholder sig uden for hjemmet, og at der spises noget i fællesskab med vennerne, som sjældent serveres i hjemmet.

At børn og unge mødes i cafeterierne efter træning og samles om pommes frites, slik og slush ice, er med til at bekræfte fællesskaber. Derfor må vi hjælpe dem med et alternativ.
Hvis cafeteriet er fyldt med slik, chips og sodavand, kan der sættes spørgsmålstegn ved, hvorvidt det sunde valg er det nemme valg?

Der er et stort potentiale i, at cafeteriet, i og omkring idrætslivet, kan gøre en indsats, for at leve op til rådene omkring kost og ernæring og dermed støtte op omkring idræt, såvel bredde som elite. Tilbyd et udvalg af madvarer, der hænger sammen med det at være fysisk aktiv og vær med til at øge tilgængeligheden af sunde fødevarer i børn og unges hverdagsliv.

Sport og mad

Samvirke artikel:
Sundhedrevolution i hallerne?

Børnemenuer

Samvirke artikel:
Her er børnemenuerne, du skal undgå

Opskifter

Find nye opskrifter på sundere mad til cafeen. Eller send os en af dine favoritter.

Kontakt os

Vil du høre mere - så kontakt OT Sport:

kontakt|ot-sport.dk
+45 75 150 150